Posts Tagged ‘ merdeka ’

Rewrite History Textbooks : Khoo Kay Khim

As promised, here is the file of the article from the Sun dated Oct 29th 2010 about rewriting our history textbooks : Rewrite history textbooks

Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Khim said well. Our textbooks need to be rewritten more comprehensively, and I would say add up some spices to the way of writing. We all know ourselves. We do like to read. We read tonnes of novels or magazines but our history textbooks. Why? BORING! Don’t you think they are too stilted? I read history novels and biographies which can be considered as ‘history textbooks’, and I love ’em. The style of writing of our textbooks needs to be changed. It seems that the authors are forcing too much facts into our head. Why not change the writing style to as how you’re telling victorious or sob stories?  Guess that will grab more students’ attention than what we’re having right now.

In terms of writing the facts, I totally agree with Khoo. Don’t need to shy away from the truth. Put the truth on the table and let everybody learn from the past. If we don’t, we’ll be doomed. History tends to repeat itself.

History books are not meant for political means. Just come out clean. I remember a few years back when this one university published a textbook for its unity and integration module, some ‘unseen hands’ had grabbed the university’s b@!!$ to call it off. Why? It mentioned names of political parties which were responsible for the big racial clash in 1969. So, if that continue to happen, we Malaysians are going nowhere.

Praise to the government for making history a must-passed SPM subject by 2013, and introducing the subject to primary school by 2014. Hope these new moves will improve our sense of belonging, and make everyone to embrace other Malaysians as his or her true brothers and sisters.

 

p.s. : check this blog out… I don’t think he favors Khoo that much

*article credit to Kong See Hoh. “Rewrite History Textbooks.” The Sun 28 October 2010 : 10
*pic credit to Aizuddin Saad : Press Photographer

 

Buta Sejarah

Wonders of wORLD wIDE wEB! Saya baru membaca surat khabar semalam, itu pun melalui Internet. Kalau nak baca printed version dah tentu kertas-kertas tu dah lunyai sekarang ni. Satu sebab lagi untuk sokong usaha kurangkan penggunaan kertas – kuranglah sampah dan kuranglah penebangan balak-balak. Takut anak-anak kita dah besar nanti, makin panas pula diorang.

One of the articles that I browsed through tonight that caught my eyes, was from Utusan MalaysiaOrang muda buta sejarah!“. What the ….

Cemana pula wartawan tu boleh buat kesimpulan macam ni? Lepas baca satu-satu soalan yang ditanya kepada 200 randomly selected respondents, this is my conclusion :-

Soalan ke-2 dan ke-4 boleh dipertimbangkan kalau salah

Soalan 1, 3, 5, 6, 8, 9 dan 10 tak patut ada yang tak tahu

Sebab :

1. Memang diakui tak ramai yang peka pasal tema sambutan hari merdeka termasuk orang yang tak muda pun. Cuba tanya pada wakil-wakil rakyat, cikgu-cikgu, manager-manager bank dan cashier kedai mamak pun tak tentu tahu lagi.

2. Soalan 4 tu, kalau diubah sikit untuk cam kan jata negara pun tak tentu lagi ramai orang akan dapat jawab dengan betul, tambah la lagi dengan nak tahu cogan kata negara yang hanya ada pada jata tu

Tetapi macam mana pun, sebagai seorang rakyat kenalah at least tahu semua ni. Memang soalan yang basic. Tapi apa penyelesaiannya?

Menteri Pelajaran baru-baru ni ada sebut untuk jadikan subjek sejarah sebagai subjek yang kena lulus dalam peperiksaan awam. Bagus la tu. Baru la budak-budak serius sikit belajar sejarah. Cuma loop hole nya ialah sistem pengajaran dan pengajar tu sendiri. Saya ingat lagi masa waktu sejarah dari tingkatan 1 sampailah tingkatan 5, cara cikgunya mengajar adalah sama : untuk lulus dan score A dalam periksa. Buku teks tu sangat jarang pegang. Kitab utama adalah buku rujukan (ala yang Sasbadi print tu). Kena paksa beli tu! Hasilnya, itu yang Utusan kata Orang Muda Buta Sejarah.

Prof Emeritus Khoo Kay Khim ada kata baru-baru ni, buku teks sejarah kena ditulis semula supaya lebih comprehensive dan menceritakan fakta sebenar. Dia bagi contoh, ramai orang politik kata “penjajah British yang bawa masuk orang Cina beramai-ramai ke Tanah Melayu” padahal sebenarnya “tauke-tauke kaya Cina yang sudah ada di Tanah Melayu yang bawa masuk orang-orang Cina ke sini” untuk lombong bijih timah. Dia juga ada sebut cikgu-cikgu perlu main peranan untuk pastikan anak murid faham sejarah yang di’belajar’nya. Cikgu tu sendiri kena tahu beyond written passages in the text book. Barulah dia boleh cerita dengan menariknya macam mana Kuala Lumpur dibuka. Ini tak, asyik-asyik Yap Ah Loi yang buka KL. Tak cerita pun Abdullah Hukum yang semangat buka kampung-kampung Melayu di KL tu macam di Bangsar.

Esok saya akan upload artikel yang cerita pendapat Prof Khoo pasal keputusan Kementerian Pelajaran dengan subjek sejarah ni. Kena scan dulu paper the Sun tu

ps : What if I was one of the respondents? I should score 9/10. My wrong answer for question #2 would be part of WRONG stat!

*pic credit tu Utusan Malaysia

Selamat Hari Kermedekaan ke 53 Malaysia

Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan ke 53 Malaysia. Semoga negara ini akan terus dilimpah dengan

credit to toyu2u.com

kemakmuran, kesejahteraan dan kekayaan yang melimpah-ruah untuk setiap rakyatnya yang berbilang kaum dan agama.

Harap-harap tahun ini tidak timbul lagi suara-suara yang mengatakan “kami di Sabah dan Sarawak baru 47 tahun merdeka sebab kita menubuhkan Malaysia pada 1963”.

Sebabnya, kalau ikut sejarah Amerika Syarikat, Fourth of July (1776) hanya memerdekakan 13 koloni asal Amerika dari genggaman England. Beberapa tahun kemudian sehinggalah 1959 (Hawaii) barulah negara Amerika Syarikat itu lengkap 51 negeri-negerinya termasuk Washington DC. Tetapi kesemua negeri tetap menyambut Fourth of July sebagai hari merdeka.

Anyhow, selamat Hari Kemerdekaan ke 53 Malaysia.